+386 51 229 770+386 41 845 362 info@cesnje.si
Pon. - Pet.: 07:00-20:00, Sob.: 07:00 - 15:00, Ned.: po dogovoru

Vprašanja & Odgovori

Vi sprašujete, mi odgovarjamo.

Za vas smo pripravili zbirko odgovorov na pogosto zastavljena vprašanja.

Ali ne rastejo češnje v Sloveniji samo v Goriških Brdih?

Češnjam odgovarja podobno podnebje kakor trti po kateri je Dolenjska regija zelo poznana.
Zaradi malenkost hladnejše klime kakor je v Goriških Brdih naše prve češnje dozorijo 1-2 tedna kasneje od Goriških in jih iz enakih razlogov obiramo še 2-3 tedne po tem ko Goriških že ni več. V vednost: pridelovalci češenj iz Goriških Brd večinoma svojega pridelka prodajo sami zato je napis »češnje iz Goriških Brd« pri večjih trgovcih in preprodajalcih sadja le marketinški trik.

Ali si lahko sami naberemo češnje v sadovnjaku?

Po predhodni najavi je možen ogled sadovnjakov in obiranje za manjše organizirane skupine.

Kako vem, da je češnja sveža?

Predvsem po stanju peclja. Pecelj svežega sadeža je močne zelene barve med tem ko je pecelj že dlje časa nabrane češnje temnejše barve (črn) in uvel in zgrbančen. Sveže zdrave češnje imajo lesk, med tem ko že dlje časa stoječe postanejo mat in lepljive.

Koliko časa preteče od obiranja do kupca?

1-2 dni, kajti eden od naših poglavitnih ciljev je kupcu zagotoviti dnevno sveže češnje, to pa nam omogoča dobra organiziranost in majhnost Slovenskega prostora. S kratkim časom od obiranja do kupca pridobimo kar dvakrat; 1. Zadovoljnega kupca 2. močno oklestimo stroške prevoza, skladiščenja …

Koliko so češnje škropljene?

Češnje so škropjene minimalno, le kolikor je res nujno potrebno v času cvetenja. V času cvetenja se škropijo proti cvetni moniliji ter proti luknjičavosti in pegavosti. Po končani fazi cvetenja pa se češnje nič več ne škropijo.

V katerem mesecu obirate češnje?

Z obiranjem pričnemo konec meseca Maja/ začetek Junija odvisno od spomladanske klime.

Zakaj so nekatri sadeži razpočeni?

Češnje, še posebno zgodne sorte, so zelo občutljive na padavine v času zorenja. Če je v obdobju zorenja veliko padavin, še posebno po predhodnem sušnem obdobju, je velika verjetnost, da bodo sadeži popokali. Spokani sadeži so ravno tako užitni in popolnoma enakega okusa, le njihov videz ni tako prijeten.
V izogib problemom pokanja smo del sadovnjaka pokrili s proti dežno zaščito in tako tovrstni problem močno zmanjšali.

Ne najdete odgovora na vaše vprašanje? Pišite nam.