+386 51 229 770+386 41 845 362 info@cesnje.si
Pon. - Pet.: 07:00-20:00, Sob.: 07:00 - 15:00, Ned.: po dogovoru

Naša zgodba

Trta, ki je postala češnjev sadovnjak

Kaj je naša skrivnost

Vrhunska kakovost, pridelana na okolju in človeku prijazen način

Za prostranimi gričevji in številnimi vinogradi se na dolenjskem skriva vas Brezje pri Raki, kjer naša družina prideluje cviček – prvovrstne slovenske češnje.

Si pa lahko predstavljate koliko začudenih pogledov smo bili deležni, ko smo pred desetimi leti, sredi dežele trte zasadili prve češnje! Sadovnjaki, v katerih rastejo po mnenju naših zvestih kupcev, najbolj popolne češnje na sončni strani Alp, se razprostirajo na treh lokacijah. Posamezni sadovnjaki so med seboj oddaljeni le kratek sprehod čez travnik a vseeno dovolj, da mikroklima na vsakem izmed njih pusti svoj pečat.

3500 dreves, kolikor jih lahko preštejemo v sadovnjakih zahteva izkušeno oko, pridno roko in popolno predanost saj drevesa potrebujejo veliko pozornosti. Delo v sadovnjakih poteka od konca meseca februarja do konca oktobra in še zdaleč ni omejeno le na obiranje, ki pa je za nas vsekakor najlepši čas dela v sadovnjakih in krona celoletnega dela.

Naši sadovnjaki so sodobno opremljeni. Namakalni sistem skrbi za zadostno količino vode v času razvoja plodov, proti točna in proti dežna zaščita pa varujejo češnje pred pokanjem, točo, ptiči in ostalimi nevšečnostmi. Tako lahko z našimi češnjami poleg brbončic razvajate tudi oči.

Kot eni prvih sadjarjev v Sloveniji se lahko pohvalimo tudi s certifikatom IZBRANA KAKOVOST SLOVENIJE. Gre za nacionalno shemo kakovosti, ki deluje pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Koliko so češnje škropljene?

Češnje so škropjene minimalno, le kolikor je res nujno potrebno v času cvetenja. V času cvetenja se škropijo proti cvetni moniliji ter proti …

Preberite si več

Ali ne rastejo češnje v Sloveniji samo v Goriških Brdih?

Češnjam odgovarja podobno podnebje kakor trti po kateri je Dolenjska regija zelo poznana …

Preberite si več

Kako vem, da je češnja sveža?

Predvsem po stanju peclja. Pecelj svežega sadeža je močne zelene barve med tem ko je pecelj že dlje časa nabrane češnje temnejše barve (črn) in uvel …

Preberite si več
3500
češnjevih dreves
10
različnih sort
15.000
zadovoljnih strank
15
let tradicije

Spoznajte družino Avbelj

Mnenja kupcev